Pe urmele lui Badea Cârțan.

Gheorghe Cârțan sau cum mai este el cunoscut Badea Cârțan, a fost un țăran român, care a luptat pentru independența românilor din Transilvania. Acesta a trăit într-o vreme în care românii din Transilvania nu aveau multe drepturi. A vrut să cunoască istoria românilor și mai ales istoria romanității poporului român, deși la școală nu fusese.
Una din călătoriile lui l-a purtat dincolo de granițele țării, departe, la porțile vechiului Imperiu Roman de Apus. După cum se știe, Badea Cârțan a plecat spre Roma, călătorind timp de 45 de zile. El vroia să afle mărturii ale istoriei poporului roman. Ajungând acolo, primul lucru a fost să vadă mai întâi Columna lui Traian. Acolo în fața Columnei lui Traian, a presărat pământ românesc și boabe de grau, ca ofrandă adusă pentru înaintași romani. Dar pentru că era deja seară și neavând unde să doarmă, acesta sa așezat la picioarele Columnei, unde a adormit. Dimineața, trecători au văzut un om, țăran îmbrăcat în costum popular romanesc, asemenea unui dac. Unii dintre trecători, chiar a exclamat uimit fiind de asemănarea izbitoare dintre el și dacii de pe basorelief. Ziarele de a doua zi vorbeau: „un dac coborâse de pe Columnă, cu plete, cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”.
După ani de la această întamplare din manualele de istorie, mi-am dorit să găsesc o posibilitate, să călătoresc și eu, asemeni lui Badea Cârtan, în Italia și să văd cu ochii mei de ce Roma a fost aleasă ca o destinație specială.
Parcă aud în urechi un cântec celebru, dintr-o seară magică :
Notti magiche
Inseguendo un goal
Sotto il cielo
Di un’estate italiana
E negli occhi tuoi
Voglia di vincere
Un’ estate
Un ’avventura in più…
Se știe că istoria ne apropie. Noi (dacii) și ei (romanii) suntem același popor. Latin. Avem același sânge, poate că romanii se trag din daci. Sau invers. Sunt multe controverse istorice. Cert este că nu le punem la îndoială. Există multe teorii care se spune că, deși împăratul Traian ne-a cucerit, nu a putut să ne învingă definitiv.
Asemenea unui avocat aflat în fața judecătorilor, am să devin un ambasador al unei vacanțe speciale, Italia.
Italia a rămas în memoria mea, ca singurul loc unde am simțit că sunt acasă. Nu poți găsi explicați la asemenea momente unice.
Știți de ce Badea Cârțan a ales să vadă Columna lui Traian? Pentru că pe columnă sunt basoreliefe cu războaiele purtate de Traian cu dacii, sculptat în formă de spirală și unde dacii sunt imortalizați ca singurul popor ce a fost cucerit, stând în fața unui împărat roman, drepți, dar în picioare. Cele 124 de episoade care îmbracă columna, reprezintă actul de naștere al poporului român. Cum să nu fi ambasadorul acestei țări?
Când citești despre aceste mărturii ale istoriei, te gândești cum este să vezi cu ochii tăi Colosseum-ul (una din minunile lumii antice) și să simți vibrațiile anilor trecuți peste el; Forumul roman (locul unde se aflau cele mai importante clădiri de interes public), Pantheonul, construcții aparținând arhitectului Apolodor din Damasc. Cunoașteți personajul? Este arhitectul podului lui Traian de la Drobeta. Ce legătură divină!
Cunoscând acestea, cum să nu îți dorești, să vezi locul unde se spune că toate drumurile ajung la Roma, unde Fontana di Trevi inundă de bucurie pe mulți dintre turiști sau Piazza di Spagna, la poalele numai celebrelor trepte spaniole. Sau cum este să înțelegi una din marile dileme ale unui oraș, Vedi Napoli e poi muori.
Știți cum se deosebesc turiștii de locuitorii Romei? Ssst, să nu vă audă cineva. Turiștii vor sta tot timpul la semafor pentru culoarea verde, pe când veritabili locuitori ai Romei se vor sinchisi de culoarea de la semafor!
Alegând circuite cu autocarul, puteți să admirați multe locuri pe care din avion nu le puteți vedea. Imaginați-vă că sunteți în Pompei, orașul îngropat de un vulcan (Vezuviu), care moțăie tacticos. Cum este să simți, știind că pășești pe locul unei tragedii, care a marcat o lume întreagă?
Sau să vizitezi insula Capri, un loc de odihnă pentru împărații romani și unde peisajele te vor lăsa fără cuvinte. Poți petrece clipe deosebite împreună cu cei dragi, făcând o croazieră în jurul insulei, mergând către Grotta Azzurra (dacă fluxul și refluxul Mării Mediterane vă lasă) sau trecând pe sub celebrele Faraglioni, una din cele mai importante atracții ale insulei Capri, care atrag îndrăgostiții din lumea întreagă.
Dar Italia nu este doar Roma, Napoli, Capri. Să nu uităm de Florența cu o arhitectură renascentistă și opere de artă la tot pasul sau proiecte finanțate de una din familiile puternice ale vremii, familia Medici; 


Veneția, locul plin de romantism unde numai puțin celebrul Casanova și-a trăit viața înconjurat de aventuri și povești despre escapadele romantice, printre canalele celebre. Să nu uităm celebrul Carnaval de la Veneția, unde în fiecare an se desfășoară o sărbătoare anuală a măștilor și costumelor, una din cele mai spectaculoase evenimente de acest fel din Europa; Verona, oraș al celor doi îndrăgostiți, ce vor muri unul în brațele celuilalt și unde în memoria celor doi, la casa Julietei, vom descoperi multe mesaje lăsate de îndrăgostiți, care vin și cer ajutor.


Dacă considerați că v-am atras atenția, vă invit să vizitați CND Turism, unde puteți să vă informați despre circuite turistice și sigur veți găsi oferte circuite cu destinația Italia.  Notti magiche …
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.

Comentarii

Postări populare